Naar hoofdinhoud Naar hoofdmenu Naar archief en link menu Naar zoeken

Met de elektrische rolstoel de natuur in. Kan dat overal?

Erica Wouterloot met hond Mak

Zoetermeer wil graag toegankelijk zijn voor iedereen. Maar hoe toegankelijk is de stad voor mensen met een fysieke beperking? In gesprek met Erica Wouterloot, ervaringsdeskundige en lid van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer over de toegankelijkheid van de natuurtuin, de wegen en het Zoetermeerse groen.

Erica verplaatst zich al ruim 30 jaar in een elektrische rolstoel. Dagelijks trekt ze er met haar hulphond Mak op uit. Samen genieten ze graag van het vele groen wat Zoetermeer rijk is. “Ik ben graag buiten in de natuur”, vertelt ze. “Dan kun in Zoetermeer veel kanten op.” Toch constateert de dat niet elk park of natuurgebied even toegankelijk is als je een beperking hebt. “Veel mensen  zijn verrast dat de natuurtuin in het Westerpark ook goed toegankelijk is als je een lichamelijke beperking hebt. Er is een speciale rolstoelingang en grote delen van de natuurtuin zijn prima begaanbaar met een elektrische- of handbewogen rolstoel.” Omdat de tuin veel verschillende landschappen laat zien zijn bepaalde delen minder geschikt. Ook de rest van het Westerpark is dankzij de vele asfaltpaden goed begaanbaar. Dat is niet in elk natuurgebied zo. “In het Balijbos zijn recent nieuwe paden aangelegd. Die zijn niet allemaal even goed begaanbaar en op een aantal plekken voor verbetering vatbaar.” De asfaltpaden zijn goed berijdbaar met een elektrische rolstoel, maar de verharde, kleinere paden zijn voorzien van een stoffige bovenlaag. Dat is vervelend voor mensen met een handbewogen rolstoel. De ergste scheuren in de paden zijn gelukkig weggewerkt. Toch zijn er knelpunten bij aansluitingen op een ander wegdek, een vissteiger of een brug. Mogelijk dat de gemeente in nader overleg met Staatsbosbeheer hieraan verbeteringen kan aanbrengen.  In het Buytenpark zijn wandelpaden aangelegd met schelpen en daardoor beter toegankelijk met een rolstoel.

Ook heeft niet elk natuurgebied een wandelpad. In  de Nieuwe Driemanspolder bijvoorbeeld, zijn de  rolstoelgebruikers aangewezen op  het fietspad. Daar kleven volgens Erica toch nadelen aan. “Racefietsers komen soms zo hard voorbij dat je je een hoedje schrikt, en elektrische fietsen hoor je vaak niet aankomen. Erg lastig als je auditief of visueel beperkt bent. Daar zou meer begrip voor moeten zijn.” Een wandelpad zou een uitkomst zijn.

In sommige natuurgebieden liggen wildroosters die de dieren binnen het park moeten houden. “Mijn hulphond kan daar niet overheen. Er ligt vaak wel een pad naast waar de hond wel overheen kan, maar de hekken die dat afsluiten zijn vanuit de rolstoel moeilijk te openen.” Het komt ook voor dat er een wildrooster ligt zonder zo’n doorgang. Dan zit er voor Erica en Mak niets anders op dan om te keren en op zoek te gaan naar een alternatieve route.

De wegen en voetpaden in Zoetermeer zijn over het algemeen goed begaanbaar. Het is vaak het groen aan de zijkant wat voor problemen zorgt. “Soms hangt het zover over de weg of het voetpad dat de bladeren in je haar zitten als je er langs wilt gaan. Ook leenscooters, fietsen of stoepborden die zomaar ergens neergezet worden leveren problemen op. “Problemen door overhangend groen of een losse stoeptegel kunnen via de app snel en gemakkelijk gemeld worden en die problemen worden dan ook meestal direct opgelost. Van slecht geplaatste scooters kunnen foto’s gemaild worden naar de verhuurder.”

Naast de toegankelijkheid van de natuurtuin, de wegen en het Zoetermeerse groen vindt Erica ook toegankelijke speeltuinen belangrijk.  “Het zou fijn zijn als elke wijk een speeltuin heeft die ook toegankelijk is met een rolstoel of voor opa’s en oma’s in een scootmobiel”. De gemeente kan standaardschommels op verzoek van buurtbewoners vervangen door nestschommels, die ook gebruikt kunnen worden door (meervoudig) gehandicapte kinderen.