Hulpmiddelen voor visueel gehandicapten moeten blijvend onder de aandacht worden gebracht
In de zomer van 2022 verscheen er een filmpje op social media waarin PvdA-raadslid Yuri Nikerk in het Stadshart een geleidelijn voor blinden en slechtzienden liet zien die schijnbaar zomaar leek te eindigen tegen een muur. Hij vroeg een van de wethouders hier iets aan te doen. Daaruit blijkt dat niet alle hulpmiddelen voor visueel beperkten of de werking ervan bekend zijn bij het grote publiek.
“Het is goed dat mensen uit de stad aandacht vragen voor dit soort situaties”, legt Theo Baijer (77) lid van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer uit. Baijer is sinds zijn geboorte al visueel beperkt, maar de laatste jaren is zijn zicht gedaald tot ongeveer één procent. Hij wil direct een misverstand rechtzetten. “De geleidelijn waar de heer Nikerk het in zijn filmpje over heeft lijkt inderdaad zomaar ergens te eindigen, maar dat is niet helemaal juist. Op die plek gaat de geleidelijn op de grond over in een natuurlijke gidslijn. Dit is een muur of gevel.” Dat werkt prima voor Baijer en andere visueel gehandicapten, al plaatst hij er wel de kanttekening bij dat de natuurlijke gidslijnen soms versperd worden doordat er een fiets of uitstallingsbord tegen de gevel is gezet “Er is al veel verbeterd, maar het komt toch nog regelmatig voor dat de route niet vrij is.”
Over het algemeen is het Stadshart voor mensen met een visuele beperking goed toegankelijk. De Toegankelijkheidsraad heeft meegedacht met de renovatie die in 2021 heeft plaatsgevonden. Er is voor de geleidelijnen professioneel advies gebruikt. “In sommige zijstraten en bij trappen zijn er hier en daar nog wel wat situaties voor verbetering vatbaar. Zo moeten er nog een aantal trappen gemarkeerd worden.” In andere winkelgebieden zoals de Dorpsstraat is juist nog veel te winnen. Soms is er helemaal niets geregeld voor visueel beperkten zoals in de nieuwe Mall of The Netherlands in Leidschendam. Daarom is Baijer ook blij dat mensen zoals Nikerk hier aandacht voor vragen. “Het zou mooi zijn als we in Zoetermeer in elke wijk een aantal vrijwilligers zouden hebben die onhandige of onveilige situaties aan ons kenbaar maken.” Baijer merkt dat veel mensen het belang van hulpmiddelen zoals de gids- en geleidelijnen of de witte stok niet inzien. “Het kan dat mensen er nooit over gehoord hebben, of mee te maken hebben gehad. Vandaar dat het belangrijk is om onder de aandacht te brengen dat deze hulpmiddelen ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zelfstandig mee kunnen doen.” Baijer maakt zelf regelmatig mee dat verkeer zoals fietsers of auto’s gewoon doorrijden als hij zijn witte stok vooruit steekt om over te steken. Niet alleen beangstigend voor hemzelf, maar ook nog eens levensgevaarlijk. “Elektrische fietsen gaan veel sneller dan normale fietsen en je hoort ze bijna niet aankomen.” Daarom is het goed dat er initiatieven zijn zoals de jaarlijkse Internationale Dag van de Witte Stok, waarop aandacht gevraagd wordt voor dit soort situaties.