Ervaringstour door Zoetermeer
Hoe toegankelijk is Zoetermeer? Onder leiding van de Toegankelijkheidsraad gingen de burgemeester, een aantal college- en raadsleden op dinsdag 28 maart op pad. Ook een aantal ambtenaren en handhavers deed mee. Het was een indrukwekkende ervaring voor de deelnemers.
Hieronder een foto impressie en een samenvatting van de ervaringstour.
Foto’s: Patricia Munster
In kleine groepjes kregen de deelnemers verschillende opdrachten én een hulpmiddel mee. Zo waren er (elektrische) rolstoelen, scootmobielen, een driewielfiets, een rollator, stokken en diverse soorten brillen om verschillende soorten oogaandoeningen na te bootsen. Ook Elin, de blindegeleidehond en Mak, de assistentiehond, lieten zien wat voor toegevoegde waarde zij hebben voor hun baasjes.
Een greep uit de opdrachten:
* Ervaar hoe het is om met een visuele beperking een halte met de randstadrail te rijden, en door het Stadshart te lopen.
* Ervaar hoe het is om vanuit een rolstoel een boodschapje te halen bij de Hoogvliet.
* Ervaar hoe het is om met een visuele beperking te moeten oversteken op een complexe oversteekplaats met busbanen.
* Ervaar hoe het is om een (krappe) lift te nemen met een rolstoel, of wat je moet doen om ergens te komen als je niet met je rolstoel of driewielfiets in de lift past (of als de lift buiten werking is en je de omgeving niet kent).
* Ervaar hoe het is om met een visuele beperking rond een afzetting te lopen.
* Ervaar hoe het is om met een rolstoel een lange helling op en af te moeten.
Tijdens de evaluatie na afloop kwam o.a. het volgende naar voren:
* Als een lift buiten werking is, wat is dan het alternatief? Als je niet bekend bent met de stad, weet je niet waar je heen moet.
* Je kunt niet altijd vanuit je rolstoel bij het liftknopje.
* Liftknopjes zitten soms links, soms rechts, waardoor het zoeken is als je slechtziend bent. Ook zijn de liftknopjes van RVS op een paneel van RVS, waardoor ze niet zichtbaar zijn.
* Hoe spannend en lastig het is om als slechtziende je door het Stadshart te begeven, vooral als de geleidelijnen ineens ophouden, of als er een stuk weg is opgebroken en er geen markeringen op de omheining is aangebracht. Je voelt je dan erg onzeker.
* Hellingen zijn soms lang en stijl voor een rolstoel. Rustpunten tussendoor werden gemist.
* De winkelstraat lijkt vlak, maar door de afwatering in het midden, is er toch een lichte helling. Hierdoor moet een rolstoel constant bijgestuurd worden.
Deze inzichten waren waardevol en zullen door de Toegankelijkheidsraad met de betrokken afdelingen van de gemeente worden gedeeld.